20 Ekim 2011 Perşembe

Bir Efsane'nin Hikayesi : Steve Jobs & Apple

Steve Jobs'u bilmeyen yoktur sanırım. Apple'ın kurucularından biri olan Jobs ölümüne yakın bir süreye kadar aynı zamanda şirketin CEO'suydu. Yaşamı boyunca yaptığı birçok yenilikçi tasarımıyla teknoloji dünyasının devlerinden biri oldu. Bu adamın hayatından kısaca biraz bahsedeceğim. 


Steve Wozniak ve Steve Jobs
Jobs Amerika'lı bir anne ve Suriye'li bir babadan dünyaya geldi. Daha sonra başka bir aile tarafından evlat edinildi. (Nedeni hala bir sır.) Çocukluk arkadaşı olan Steve Wozniak (iPhone, iPod gibi cihazların isim babasıdır.) ile 1974 yılında Homebrew Computer Club'ta toplantılara katıldılar. Bu sırada Cap'n Crunch lakaplı John Draper ile tanıştılar. John Draper, Cap'n Crunch kutularından çıkan düdüklerin ses frekansının AT&T komünikasyon şirketinin uzun mesafeli görüşme denetleme frekansı olduğunu fark eder. Woz (Wozniak) ile "blue box" isimli bir kutu geliştirirler. Bu kutu sayesinde uluslararası ücretsiz telefon görüşmeleri yapabilmeyi sağlarlar. Woz ve Jobs bu kutuları satarak para kazanmaya başlar. İlk denemelerini Papa'yı arayarak yaparlar. 


#Apple Kuruluyor#


Blue box satışlarından sonra Jobs ve Woz parasız kalıp çeşitli işlerde çalışırlar. Daha sonra Wozniak'ın yalnız başına yapmaya başladığı şeye Jobs da katılır. Ve Apple'ın ilk kişisel bilgisayarı yoldadır. Ama ortada bir sorun vardır ki bu Wozniak'ın HP ile sözleşmesinin olmasıdır. Jobs duyunca çılgına döner ve Wozniak HP'ye ortaya çıkarttıkları ürünü kabul ettirmemek için ikna etmeye gider. Bu çok basit olur, çünkü o sıralarda kişisel bilgisayar fikri insanlara çok saçma gelmektedir. Küçücük bir garajda 2-3 arkadaşlarını daha dahil ederek bilgisayarlarını yapmaya başlarlar. Bir bilgisayarı Homebrew Computer Club'a götürürler ve beklemedikleri bir ilgiyle karşılaşırlar. O gün ellerine yalnızca bir tane olan bilgisayardan tam 50 tane sipariş alırlar.


Apple küçük garajında harıl harıl çalışmaya başlamışken bir ziyaretçi gelir. Bu adamın ismi Mike Markkula'dır. Apple'a yatırım yapmak istediğini söyler ve bir süre sonra Jobs bu teklifi kabul eder.


Apple'ın Ürettiği İlk Bilgisayar
Bu sıralarda ise Steve Jobs sayesinde hayatının servetini kazanacak olan Bill Gates MITS'e yazılım (BASIC) hazırlamaktadır. İş olur ve  Gates okulu bırakıp Microsoft'u Albuquerque'de küçücük bir ofiste arkadaşı Paul Allen ile kurmaktadır.


#Apple Büyüyor ve Gizli Düşman Gates, Jobs'la Tanışıyor#


Jobs'un en büyük hatası hırsıydı ve bu ona milyonlar kaybettirecekti. Şirketin akıl almaz büyümesinin yanı sıra Jobs'un başka sorunları da vardı. Sevgilisi ondan bir çocuğu olduğunu iddia ediyordu. Ama Steve sanırım kendini baba olmaya hazır hissetmediğinden çocuğu reddetti. Jobs en büyük düşmanı olarak  IBM'i görüyordu, ama bilmediği bir şey  vardı ki o da Microsoft'un acımasızca onları sömüreceğiydi. Jobs yenilikçi ve zeki biriydi.


O sıralarda ilk Grafik Arayüz Birimi'ni Woz ile hazırladı. Xerox ilk fareyi geliştirmişti. Fakat Xerox yöneticileri bu garip şeyin ne olduğunu, ne işe yarayacağını idrak edememişlerdi. Jobs hemen bu fırsatı değerlendirdi. Xerox yöneticileriyle anlaşarak fareyi onlardan almayı kabul ettirdi. Bu sıralarda ilk çocuğu Lisa dünyaya geldi. Jobs piyasaya sürecekleri yeni bilgisayarlarına Lisa ismini verdi. 


Ve bir gün Gates, Steve ile tanışmaya geldi. O sıralarda IBM'e DOS işletim sistemini hazırlamışlardı. (İşin aslında Seattle'daki bir yazılımcıdan işletim sistemini alıp üzerinde biraz oynayarak IBM'e satmışlardı.) Gates zeki biriydi ve Steve'in IBM düşmanlığını biliyordu. Jobs'a yardım ederek IBM'i birlikte yok edebileceklerine ikna etti. Ve piyasaya çıkmasına henüz bir yıl olan Macintosh prototipini kapmayı başardı.


#Windows Çıkıyor ve Apple'da Büyük Fırtınalar Kopuyor#


Gates Windows'u Mac'den önce piyasaya sürmeyi başardı ve Apple'ın en büyük rakibi oldu. Bu sıralarda Jobs'un davranışları ve şirketteki büyük parçalanmalar yönetim kurulu başkanı John Sculley'in Jobs'u kovmasına neden oldu. Woz, Jobs'un hırçın davranışları ve büyük para kazanmanın sorumluluğundan çekinerek Apple'dan ayrıldı.


Jobs başarılı bir yapım şirketi olan NeXT'i kurdu. Bu şirketi de zekasıyla büyütmeyi başardı. Daha sonradan 1999 yılında Jobs tekrar Apple'ın CEO'luğuna getirildi. 


Çalkantılı geçen bir hayatın ardından 2004 yılında pankreas kanserine yakalandı. 5 Ekim 2011 yılında hayatı sona erdi.


*İyi sanatçılar kopyalar, büyük sanatçılar çalar.*
Pablo Picasso


Uzun bir yazı oldu ama ilgilenenlerin hoşuna gideceğini düşünüyorum.
#Sencer#

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aklına gelen bir şey varsa yaz.