15 Ekim 2011 Cumartesi

John Cazale

Sadece 7 filmde oynamış büyük bir yetenek. Erken sonlanmış bir kariyer ve yaşam.

John Cazale 1935'te doğmuş, İtalyan asıllı bir oyuncudur. İsmi pek bilinmez. Onu hatırlayanlar genellikle The Godfather I ve II'den hatırlarlar. Yirmili yaşlarındayken geliri çok iyi olmayan bir aileden geldiğinden dolayı ne iş bulsa yapmış ve oyuncu olmak için çabalamıştır. Bu işlerinden birinde Al Pacino ile tanışmış ve ölümüne kadar sürecek bir arkadaşlık başlamıştır.
Al Pacino ile birkaç tiyatroda oynamıştır. Bu oyunlardan birini Francis Ford Coppola izler ve Pacino'yu ve arkadaşı Cazale'yi Godfather'da oynatmayı düşünür. Ama tereddütleri vardır. Fakat filmi çektiğinde anlayacaktır yerinde bir karar verdiğini.

#The Godfather#





















The Godfather'da üvey evlat konumundaki Fredo Corleone rolüyle çıkar izleyicilerin karşısına. Don Corleone 3 oğula sahiptir. En büyükleri olan Fredo baba vefat ettikten sonra onun yerini alamaz, yerine sinirlerine hakim olamayan ortanca çocuk Sunny geçer. Sunny'nin ölümünden sonra yerini Pacino (Michael Corleone) alır ve serüven devam eder.

Cazale oynadığı filmlerde hep yan rollerde oynamıştır. Godfather Part II'deki oyunculuğuyla sinema izleyicilerini kendine bağladı. Küba'daki yıl başı partisinde dans ederlerken Pacino'nun Cazale'yi öpüp 'I knew Fredo, It was you. You broke my heart, you broke my heart!' dediği sahne filmin efsanevi sahnelerindendir.

Salak görünüşünden ve ezilmişliğinden canı sıkılıp zeki olduğunu kanıtlama çabasına giren Fredo filmin sonunda öldürülür. Gerçekten kendini çok benimseten bir oyuncu bence. Öldürüldüğünde üzülmüştüm.

#The Conversation#


















Part II'den önce The Conversation isimli filmde rol alan Cazale, filmde Stan isimli bir dinleme elemanını canlandırır. Yine yan roldedir. Baş rolde arkadaşı Gene Hackman vardır. Filmde önemsenecek bir rolü yoktur ama bu filmde de oynamasını ister Ford Coppola. Pek sesi çıkmayan ezilen eleman rolünün önemini anlar.

#Dog Day Afternoon#



Bir sonraki filmi ise Dog Day Afternoon olur. Gerçek bir hikaye diye hatırlıyorum bu filmi. Filmde Al Pacino ile baş rolleri paylaşır. Diğer filmlerinde olduğu gibi çıkıp gelmiştir sanki karşımıza. Yine sesi pek çıkmayan ama sevecen bir adam olarak. Filmde Sunny (Pacino) şişman bir kadınla evli olan fakat bir erkeğe aşık olan eşcinsel bir adamı canlandırır. Sal (Cazale) ise onun yakın bir dostudur. Karısının (eşcinsel sevgilisi) cinsiyet değiştirme ameliyat parasını bir bankayı soyarak elde etmeyi düşünen Sunny, sadık dostu Sal'a bu fikri anlatır ve Sal da kendisi için önemli olmasa da arkadaşı için bu işe girişir. Filmde ikisi de kimseye zarar vermemiş olmalarına rağmen bir kurban gerekiyordur ve bu kurban da tabii ki John Cazale olacaktır.

#The Deer Hunter#
























John Cazale'nin son filmidir Deer Hunter. Filmde yine sönük bir rolü üstlenir ama bu sefer gerçekten sönük bir haldedir çünkü kanser hastalığının son evrelerini yaşamaktadır artık. Filmi çekerken bir çok kez hastalanır. Bunun üzerine yönetmen Michael Cimino filme onsuz devam etmeye karar verir. Zaten filmde çok az görünmektedir Cazale. Nişanlısı Merly Streep bunu kabul etmez ve Cazale ayrılırsa kendisinin de ayrılacağını söyler ve filmde kalırlar ikisi de.

Deer Hunter'ı çektikten bir süre sonra (1978) yaşama gözlerini kapatır Cazale. Geride çok güzel filmler bırakmıştır bizlere. Çok iyi dostluklar edinmiş, güzel bir hayat yaşamış, erkenden ayrılmıştır aramızdan.



Üstadı saygıyla anıyoruz...

#Sencer#




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Aklına gelen bir şey varsa yaz.